Sopusuhtainen merenrantakaupunki

Torremolinos on kotoisa kaupunki meren äärellä

Torremolinos oli ensimmäinen Costa del Solin aurinkorannikon turistikohteista. Ennen turismin kasvun alkua 40-luvun loppupuolella kaupunki oli köyhä kalastajakylä.

Kaupungin nimi Torremolinos muodostuu sanoista Torre (torni) molinos (myllyt) ja nimi juontaa aikaan jolloin lukuisia vesimyllyjä rakennettiin alueelle. Torremolinos olikin myllyjen aikaan tunnettu korkean laadun jauhoista, joita jauhettiin myllyissä vuoristosta virtaavan veden voimalla. Vuonna 1849 myllyjä oli 14 kappaletta ja nykyaikaan myllyistä on säilynyt vain yksi, jonka ympärille on rakennettu yksi Torremolinosin nähtävyyksistä – Kasvitieteellinen puutarha Molino de Inca.

Vaivattomasti bussilla
Torremolinosista pääsee vaivattomasti toisiin kaupunkeihin esimerkiksi linja-autolla

Torremolinosissa linja-autoliikenne kulkee pääosin kaupungin pääkatua Av. Carlota Alessandri, joten sen varrella olevat pysäkit ovat paras paikka hakeutua oikealle linjalle. Linja-autoilla pääsee matkustamaan vaivattomasti ja edullisesti miltei kaikkiin  alueen nähtävyyksiin ja jokaiseen alueen kaupunkeihin. Lisäksi maisemat tulee mukavasti nähtyä, kun ei tarvitse keskittyä ajamiseen.

Linjat ja aikataulut
Banner image
Malaga-Mijas
Linjalla numero M-112 pääsee käymään kauniissa Mijasin vuoristokylässä Torremmolinosin pohjoispuolella.
Mijas on kylänäkin todella mielenkiintoinen nähtävyys. Kylä on lisäksi hyvä paikka lähteä vaellukselle Sierra das Mijasin kansallispuiston vuoristoon. Torremolinosin pohjoispuolella oleva vuoristo tarjoaa vaeltajalle useita reittivaihtoehtoja, joilta maisemat rannikolle ovat henkeäsalpaavan upeat.
Banner image
Malaga-Ronda
Linja L-304 Malagasta kuljettaa matkaajan Rondan historialliseen kaupunkiin
Useat alueella matkaavat käyvät ainakin kerran matkoillaan Rondassa. Kaupungissa joka seisoo korkean jyrkänteen päällä, avautuu komea panoraamamaisema Espanjan kumpuilevalle maaseudulle.
Banner image
Torremolinos-Fuengirola
Linja numero M-120 kulkee pitkin rannikkoa Torremolinosin viereisen Benalmádenan kautta Fuengirolaan asti.
Fuengirola on Torremolinosia suurempi kaupunki ja kaupungista löytyy mm. Bioparc-eläintarha, jossa voi viettää kokonaisen päivän Mangusteja ja muita eläimiä ihaillen
Banner image
Torremolinos-Benálmadena
Linja numero M-126 kulkee Torremolinosin viereisestä Benálmadenenan kaupungista Torremolinosiin.
Benálmadena on Torremolinosin viereinen kaupunki, jossa on paljon mm. suomalaisten suosimia hotelleja. M-126 tunnisteella oleva vuoro kulkee näiden kaupunkien välillä

Avenida Carlota Alessadri on Torremolinosin pääkatu, jonka kautta suurin osa keskeisiin nähtävyyksiin ja viereisiin kaupunkeihin vievä bussiliikenne kulkee


Baterian puistoon pääsee kävelemällä ylämäkeen pääkadulta haarautuvia sivuteitä puiston länsipuolelta.

Barque de la Bateria

Torremolinosin suurin puisto

Torremolinosin kadut ovat pääosin hyvinkin vehreitä ja usein niitä reunustavat puut ja palmuistutukset. Ajoittain siellä täällä on mielenkiintoisia pieniä viheralueita, joissa on hyvä levähtää ja nauttia luonnollisesta tunnelmasta. Baterian puisto on kuitenkin kaupungin suurin viheralue. Laaja keidas kaupungin keskellä onkin hyvin suosittu ajanviettopaikka sekä paikallisten että turistien taholta.

Torre Mirador näkötornista avautuu upea panoraamanäkymä Torremolinosin kaupunkiin ja kimaltelevalle Välimerelle. Palmuja kasvavan puiston keskellä on suuri tekojärvi. Alueen ympäri kiertää myös pyöräily-/juoksurata.

Baterian puistoon pääsee helposti kävellen Torremolinosin pääkadulta sivukatua, joka kiertää puistoon sen läntiseltä puolelta oheisen kartan mukaisesti.

Hotspot image

Aloitamme vaelluksen Molino de Incan kasvitieteelliseltä puutarhalta. Reitti kulkee halki mäntymetsien ja kaupunkimiljöön Baterian puistoon, jossa voi vaikka rentoutua eväiden merkeissä. Reitin alusta päätepisteeseen Avenida Carlota Alessandrille matkaa kertyy 3,7 kilometriä.

Kaupunkivaellus

Ehdotus vaellukseen Torremolinosissa

Kaupungissakin voi ottaa mukavat kengät jalkaan ja suunnata vaeltelemaan nähtävyyksiä katsellen. Jalkineiksi kannattaa valita pehmeäpohjaiset kengät, sillä reitillä olevan metsäosuuden maasto on helppoa ja kävelemistä asfaltilla tulee melkoisesti. Lisäksi kengän kannattaa ajaa sisään ennen reissua, jottei jalkoihin kerry valtaisaa kokoelmaa rakkoja matkan aikana kuten allekirjoittaneella kerran kävi.

Esimerkiksi kasvitieteellisen puutarhan ja Baterian puiston voi käydä samalla kertaa, jolloin syntyy mukava vaellusreitti. Suuntaa taksilla Molino de Inca:n kasvitieteelliseen puutarhaan ja patikoi sieltä Baterian puiston kautta takaisin Torremolinosin keskustaan. Matkalla näkee mukavasti Torremolinosin kaupunkimaisemia. Puistossa voi vaikka nauttia pienen picnic-lounaan, jos haluaa.

Junayhteydet

Junalla nopeasti kaupungista toiseen

Torremolinosiin pääsee junalla Malágasta. Juna kulkee lentokentän kautta. joten matkustaminen junalla hotellin majapaikkaan käy kätevästi myös junalla. Torremolinosista pääsee myös sujuvasti raiteita myöten esimerkiksi Fuengirolaan, jonne rannikkorata päättyy.

Torremolinosin junapysäkkejä ovat Malágan suunnalta lukien:

  • Los Alamos
  • La Colina
  • Torremolinos centro (Päärautatieasema)
  • Montemar alto
  • El Pinillo
Asemakartta
Hotspot image
Suurenna kuvaAvaa kuva omaan ikkunaan

Rannikkoradalla junia kulkee keskimäärin 20-30 minuutin välein. Junan lähtöaikaa ei siis tarvitse erityisen tarkasti tarkistaa. Ohessa linkkejä kuitenkin sivustoille, joista voi tarkistaa junien aikatauluja tarkemmin.

Consorcio de Transporte Metropolitano del Área de Málaga
Malagan alueen liikennekonsortio
Banner image
Sivustolta löytyy mm. junalinjojen (C-1: Malága-Fuengirola ja C-2: Malága-Alora) aikataulut melko helposti luettavina taulukkoina. Sivusto tarjoaa paljon muutakin hyödyllistä tietoa liikenneyhteyksistä Andaluciassa espanjan ja englannin kielellä. Linkin takana junan C-1 aikataulut Málagasta Fuengirolaan ja takaisin.
Renfe
Rautatieyhtiön sivuilta viimeisin tieto
Banner image
Viimeisin ja lopullinen varma tieto junien aikatauluista löytyy paikallisen raitatieoperaattorin sivuilta, josta voi hakea vuoroja lähtöpaikan ja määränpään mukaisesti.
Image module